Ahmet YÜCEBAĞ

Ahmet YÜCEBAĞ

ABD ve koalisyonuna karşı yeni bir ittifak!

İran, ABD ve israil arasında gerginleşen Ortadoğu, bu haftayı israil ve İran'ın Suriye'de nabız ölçen karşılıklı füze saldırılarıyla geçiştirdi.

ABD'nin BM onaylı 2015 nükleer antlaşmayı tanımayarak uluslararası kamuoyunda 1980-1990'larda geçerli olan ‘ben yaptım oldu' politikasıyla hareket etmesi, Avrupa'yı ve Çin'i daha çok Ortadoğu'ya çekecektir. ABD'nin iptal kararının akabinde israil ile İran arasında yaşanan gerginlik Golan Tepelerinde kendini göstermektedir. Suriye için durum eskinin devamıdır. israil'in elinde olan Golan Tepelerinde çalınan sirenleri kendi evimizde işitiyorsak mazlum Yahudi propagandasını yaşıyoruz demektir ve bu da; Yahudi'nin haklı bir mücadelesi(!) yani Lübnan ile İran'ın hedef haline geldiği anlamı taşımaktadır.

ABD'nin iptal kararı sonrası şaşırmış gibi görünen İngiltere ve Fransa nükleer programa devam kararı aldılar. Sahanın kızışmasının en zemheri anları yaşanırken son iki yıldır kendine alan açmaya çalışan Çin'den ses geldi ‘Suriye'de daha aktif olacağız.' Çin aynı zamanda Astana üçlüsüne katılmak için talepte bulundu fakat Türkiye'nin uzun sürmeyecek itirazları bulunmakta; Suriye'de muhalefet tarafını İran ve Rusya'ya karşı tek başına temsil etmesi ve bu durumu daha da güçleştirecek Çin'i dâhil etmek, elini sahada oldukça zayıflatacaktır. Diğer yandan Çin'in aynı zamanda ekonomik boyutunu da unutmamak gerekiyor.

ABD ve israil'in Suriye'de saldırıları artacaktır bu süreçte. Rusya'nın tavrı etken olmaktan, elini taşın altına koymaktan uzaktır bekle gör politikasıyla hareket etmektedir. İngiltere, Fransa ve Çin'in sürece ne derece katılım sağlayacaklarını beklemekte tek başına İran'ı savunarak ABD ve israil'e karşı durmamaya özen göstermektedir.

ABD-israil ve Körfez koalisyonunu bölgede etkisizleştirecek yeni bir gücün oluşması mümkün mü?

İran'ın ittifak olduğu kapı komşusu Ermenistan'da ABD ‘ye yakınlığıyla bilinen muhalefetin protestolarıyla yapılan darbe; Rusya, İran ve Türkiye'yi yakından ilgilendirmektedir. Ermenistan'ın Rusya'dan uzaklaştırılması düşünülemez, İran'ı zor durumda bırakacağı gibi yeni muhalefet lideri Paşinyan başbakan olur olmaz işgal altındaki dağlık Karabağ bölgesinden Türkiye'ye zeytin dalı uzatması oldukça garip bir durumdur. Yine İran'ın diğer kapısı olan Irak'ta bu hafta yapılan seçim sonuçları merak konusu…

İran'ın bölgede tamamen yalnızlaştırılmaya çalışılması İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in aksi durumlarıyla başarısız olur fakat bu ihtimali de göz önünde bulunduran ABD ve koalisyonu İran içinde kitlesel etnik ve mezhepsel eylemleri körüklemeye, ekonomik krizi derinleştirmeye çalışacaktır.

Gelinen süreç ABD ve koalisyonun bölgede yalnızlaşması, bölgede bir cehennem daha yaşatmaya çalışacaklardır fakat durum beklenilen şekilde olmayacaktır. Suudi Arabistan'ın ateş ile imtihanı hanedanlığın sonunu ya da parçalanmasını hızlandıracaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.