Ders çalışmaya hazırlık 1

Üniversiteye hazırlık öğrencilerinin en önemli sorunlarından birisi ders çalışamama sorunudur. Bu sorunun nedenlerinden birisi de odaklanamamaktır. Odaklanamamanın en önemli sebeplerinden biri meşguliyetinizi artıran alışkanlıklarınızı terk etmemektir. Alışkanlıklarınızı terk etmek için kontrollü bir iradenin oluşması gerekiyor. Bu iradeyi oluşturmak, hedefe ulaşmaya inanmaktan geçer. Bu hafta; ders çalışamamanın önündeki engeller nelerdir? Ders çalışmak için yapılması gerekenler nelerdir? Ders çalışmaya nasıl hazırlanmalısınız? Sorularına cevap aramaya çalıştık:

Uyarıcıları ortadan kaldırmalısınız! Akıllı cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi sürekli sizi meşgul edecek, odaklanmanızı engelleyecek tüm cihazları hayatınızdan çıkarmalısınız. Ben irademe sahip çıkabiliyorum, bu tür cihazlar benim ders çalışmamı ve odaklanmamı engellemiyor, düşüncelerini bir tarafa bırakmalısınız. Akıllı cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar genç kardeşlerimizin geleceğini ciddi manada olumsuz etkilemektedir. İlginç olan da gençler bunun farkında olmamakla beraber bunu kabullenmek de istemiyorlar.

Sosyal medyayı (facebook, instagram, twitter vb.) tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız! ‘Bu uygulamalara her zaman girmiyorum, arada takılıyorum, özellikle de ders çalışmaya ara verdiğim zamanlarda giriyorum’ düşüncelerini bir kenara bırakıp sosyal medyayı tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız. Üniversiteyi kazandıktan sonra kontrollü bir şekilde, ihtiyacınız olduğunda bu tür uygulamalara girmelisiniz. Ama hazırlık dönemi ciddi emek ve zaman isteyen bir dönem olduğu için bu tür uygulamaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu sözü unutmayın bir yere not edin: “Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler, başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler.” (Mümin SEKMAN)

Ders çalışmaya başlamadan hazırlık yapmalısın! Tüm işlerimizin başında hazırlık yoksa istikrarınızı ve düzeninizi oluşturamazsınız. İstikrar ve düzenin olmadığı yerde de başarı elde edilemez. Hazırlığınızı öncelikle düşüncelerinizde oluşturmalısınız. Daha sonra bu iş için gereken araç ve gereçlerinizi temin etmeye başlamalısınız. Bir yıl için gerekli kırtasiye malzemelerinizi almalısınız, alınacak malzemeler kaliteli olmalı ki bir daha malzeme almak için uğraşmamalısınız. Üniversiteye hazırlık kaynaklarınız uzman öğretmenlerce tavsiye edilen kaynaklardan olmalıdır. Bunun yanında bir kaynak bitmeden diğer bir kaynağa geçmemelisiniz. Başka bir kaynağa geçenler genelde istikrarı sağlayamıyorlar.

Günlük yapılacaklar listenizi oluşturmalısınız! Günlük programınız mutlaka vardır. Günlük yapılacaklar listesi, programın uygulamasının nasıl şekillenmesiyle alakalıdır: “Bugün Türkçe ve Matematik derslerini çalışacağım. Türkçeyi evde çalışacağım, matematiği dershanede, okulda veya kütüphanede çalışacağım” gibi programları belirleyip, uygulamaya geçmektir. Bu liste; çalışmanızı tetikleyecek, derslere karşı motivasyonunuzu sağlayacak, tembelliğinizi unutturacak bir uygulamadır.

Zamana hükmetmelisiniz! Zamanı yönetmeli; hangi derse kaç saat ayırmalıyım? Ders aralarım kaç dakika olmalıdır? Aileme, yemeğime, arkadaşlarıma kaç dakika ayırmalıyım? Gibi sorulara verilen cevabın karşılığı, zamana hükmetmektir. Zamanını yönetemeyenler zarara uğrar, başarıyı elde edemez. Başarıyı elde etmeyle zamanı yönetmek doğru orantılıdır.

Üniversiteye hazırlık döneminde ders çalışmaya yoğunlaşmalı, yoğunlaşmak için önceden ciddi bir hazırlık yapılmalıdır. Bu hazırlık süreklilik oluşturacak, moral ve motivasyonunuzu artıracaktır.

Düzenli ve sürekli ders çalışmanız dileğiyle… Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.