El-Kuddüs isminin kâinattaki tecellileri (1)

Yeryüzünde bu kadar cesetler, hayvan leşleri, kimyasal atıklar olmasına rağmen kâinat nasıl bu kadar temiz kalabiliyor? Bunu hiç düşündünüz mü?Kuddüs Allah'ın (c.c) her türlü hatadan ve eksikliklerden temiz, pak ve  münezzeh olması demektir. Kuddüs isminin diğer anlamı ayrıca, bütün varlıkları maddi ve manevi kirlerden ayıplardan temizleyip arındıran anlamına gelmektedir. Ayrıca Allah'ın Kuddüs ismi, nezafetle Allah'ın varlığının kanıtlanmasıdır.

‘Yeri de döşeyip düzenledik. Biz ne güzel donatıcıyız.' (Zariyat,48)

Kâinata baktığımız zaman Allah'ın Kuddüs isminin tecellilerini görebiliriz. Dünya yaratıldığından bu yana üzerinde sayısız  bitki, hayvan, insan yaşamıştır. Tüm bu canlılar yaşamları son bulduktan sonra arta kalan cesetler dünyayı kirletmektedir.

Fakat bu kirlerin eserleri hiçbir zaman kalıcı kalmamış kısa bir süre içerisinde ekoloji denge dediğimiz Allah'ın Kuddüs isminin tecellisi ile temizlenmiştir. Tıpkı bir fabrikanın atık maddelerini arıtma tesislerinde doğaya zararlı olmaktan çıkarıp bazı maddelerden yeniden yararlanması gibi bu cesetler de ya başka bir canlının gıdası olmakta ya da mikrop ve bakteriler yoluyla çürütülüp toprağa karıştırılmaktadır.

Şayet bu canlı varlıkların cesetleri bu yolla yok edilmeseydi dünyamız adeta bir çöplüğe dönüşecekti. Yaşam olanaksızlaşacaktı. Demek  Allah'ın Kuddüs isminin memurları olan canlılar bu ismin gereği olan temizliği mükemmel bir şekilde yaparak fiil ve eylemleri ile kuddüs ismini zikretmektedirler. Leşleri yiyerek temizleyen akbabalar, mikropları temizleyen sinekler, kanadını temizleyen kuşlar  vb.  Allah'ın bu emrini yerine getirirler..

Kâinatta tüm varlıklar Kuddüs ismine göre son derece titizlikle hareket ederler. Bu yüzden insan elinin değmediği her yer tertemiz ve pırıl pırıldır. Allah'a iman eden bir mü'min bu varlıklardan geri kalmayarak bu düzene uymalı; bedenini, elbiselerini, çevresini temiz tutmalıdır. Bunun yanında mümin kişi günahların da manevi bir kir olduğunu bilir tövbe ve istiğfar ile temizlenir. Böylece,

إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

“…Allah şüphesiz daima tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever (Bakara-222) ayetini mümin hayatında bilfiil yaşamış olur.

Kuds ismini bazı kavramlarda da görmekteyiz. Örneğin; Dünyevi kirlerden uzak olduğu için Cennet'e Haziret'ül kuds denir.

Resullere vahiy tebliğ konusunda ayıplardan temiz olduğu için Cebrail'e Ruh'ul Kudüs denir.

Günahlardan arınmış mekân olduğu için Mescid-i Aksa'ya Beyt'ül Mukaddes deniyor.

Temizliğin büyük münasebetinden dolayıdır ki, Hz. Peygamber ‘Temizlik imandandır' buyurarak temizliği imanın nurundan saymıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.