Gençlik ne istiyor?

En sonda söyleyeceğimi en baştan söyleyeyim; gençlik anlaşılmak istiyor, adam yerine konmak istiyor, bir yerde fikrini beyan ettiğinde sen daha çocuksun ne anlarsın bunlardan denilmesini istemiyor. Fikrini beyan ettiğinde ne kadar uçuk olursa olsun anlayış istiyor. Gene mi saçmaladın, denilmesini istemiyor.

 Rol model ve anlayış

Gerçekte önünde doğru modellerim olduğu, eleştirilmeden ve yargılanmadan, olduğu haliyle kabul gören ve benimsenen; duygu ve düşünceleri anlaşılarak yetişmiş olan; tepkileri, çelişkileri, tereddütleri, çabaları, bedensel, cinsel ve duygusal değişimi ve gelişimi geniş bir hoşgörü ve anlayışla değerlendirilen; toplumsal ve ahlaki değerlerin  “yaşam içinde ve yaşanarak yerleştirildiği”, aile ve çevre ortamlarında olumlu ve sağlıklı iletişim çerçevesinde deneyim kazanmış olan genç için bir geçiş dönemi olan gençlik çağı; uyum, başarı ve mutlulukla sonuçlanacaktır.

Duygusal yoğunluk

Gençlik döneminde “duygular yoğundur”  ve sürekli dalgalanma gösterir, yani iniş-çıkışlıdır. Biraz önce ağlamakta olan bir genç,  hemen akabinde kahkahalara boğulabilir. Genç sevinç  ile üzüntü, sevgi ile nefret arasında gidip gelir. Ruhsal tepkilerinde aşırılık, davranışlarındaki çelişki bu döneme özgü olan bir bocalamanın ve tereddüdün belirtisidir. Genç bir yandan içinden gelen dürtülerini dizginlemeye çabalarken,  öte yandan çevresi ile çatışmaya girebilmektedir. İç dünyası ile dış dünya arasında dengeler kurmaya çalışır. Genç kendine özgü ve kendine göre yaşamak istemekte, bağımsızlığını kazanmaya ve birilerine bağımlı olmadan yaşamaya çabalamaktadır. Bu duygusal gelgitlerin farkında olarak gençler ile iletişimde anlayış ve sabır ile yaklaşarak genç ile iletişimi pozitif bir şekilde sürdürülebilir.

Neler yapılabilir:

*Gençlerimize örnek alacakları olumlu rol modeller belirleyerek bu dönemde olumlu davranışlar rol modellerle kazandırılmaya çalışılmalı.

*Gençler için arkadaşının verdiği mesajlar çok önemlidir. Gençler,grup içinde benimsenmek ister. Bu sebeple aileler çocuklarının arkadaşlarıyla ilgilenmeli. Eve davet etmeli, gerekirse ailesiyle de tanışmalıdır. Gençlik yaşlarında başlayan kötü alışkanlıkların büyük bir kısmı grupta yer edinme, kabul görme, arkadaşa özenme gibi davranışlarla başlar.

*Gençleri Cuma hutbesi tarzında karşımıza alıp vaaz-u nasihatlerle eğitemeyiz, bu çabalar etkilide olmuyor.İdealist gençleri bir araya getirip, bir yetişkinin rehberliğinde sosyal ortamlar oluşturup, hareket kabiliyetlerini göz önünde bulundurarak açık hava yerlerinde etkinlikleri yapmamız gençlerin fıtratına daha uygundur.

*Olumsuz davranışlarına hemen tepkisel davranmayıp anlayış ile karşılayıp sakinleştiğinde mantıklı açıklamalar yapılabilir.

*Duygusal gelgitlerin döneme özgü olacağını bilerek sabırlı ve anlayışlı olunmalıdır.

Vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.