"Ramazan’ı bir ganimet bilmemiz lazım"

"Ramazan’ı bir ganimet bilmemiz lazım"

Cami Eğitim ve Dayanışma Derneği (Cami-Der) tarafından organize edilen iftar programına katılan Araştırmacı-Yazar M. Ali Ortaç, Ramazan ayının bir ganimet olarak bilinmesi gerektiğini söyledi.

Van’ın Şabaniye Mahallesi’nde bulunan Cami Eğitim ve Dayanışma Derneği, Ramazan ayı dolayısıyla geleneksel hale getirdiği iftar programının 3’üncüsünü düzenledi. Cami-Der’de düzenlenen iftar programına derneğin üye ve gönüllüleri yanı sıra mahalleli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından,  mevlithanlarının okuduğu Mevlid-i Şerif ile başlayan programda Araştırmacı-Yazar M. Ali Ortaç, bir konuşma yaptı.

İftar öncesi konuşma yapan Ortaç, Ramazan’da indirilen Kur’an-ı Kerim’e karşı vazifenin yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bugün dünyada imtihanımızı yaşamaktayız. Yarın bizden öncekiler gibi Rabbimizin huzuruna varıp, bu dünyada işlediklerimizin ve yahut yerine getirebilip de yapmadığımızın hesabını vereceğiz. Hz Resulullah’ın (sav) ümmeti oluşumuzun gereğini yerine getirip, getiremediğimizin hesabını vereceğiz. Hidayetimiz için böylesi bir ayda nazil olmuş Kur’an-ı Kerim’e karşı vazifemizin yerine gerip, getirmediğimizin de hesabını vereceğiz.” dedi.

Ramazan ayını hakkıyla yaşamanın bir ömür ibadet olduğuna dikkat çeken Ortaç, “Bu ayda daha çok Kur’an’ı okumalıyız. Bu ayda daha çok Kur’an’ı anlamaya ve yaşamaya çalışmalıyız. Kur’an’a göre bir yaşam şeklinde eksikliğimiz varsa bu ayda tamamlamamız lazımdır. Kur’an’ın nazil olduğu bu ayı, bu hususta fırsat bilip, Kur’an’a göre yaşamamız lazımdır. Yani Allah’ın emirlerine göre yaşamamız lazımdır. Çünkü yarın Allah bütün emirlerinde bizi hesaba çekecektir. Peygamberimizin sünnetine uyup uymadığımız hususunda da bizi hesaba çekecektir. Bu Ramazanı hayatımızda bir dönüm noktasına ulaştırmamız lazımdır. Hayır, hasenat kazanmada, iyilik işlemede, hayatımızın bundan sonra kalan kısmında farklı bir şekilde Hz Resulullah ve ashabına daha çok benzeyerek yaşamak adına bir dönüm noktasına dönüştürmemiz gerekiyor. Ramazan’ı bir ganimet bilmemiz lazımdır. Çünkü Ramazan’ı hakkıyla yaşamak bir ömür ibadet etmek demektir.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından okunan ezan ile vatandaşlar hep birlikte iftar yaptı.

Daha sonra düzenledikleri geleneksel iftar programı ile ilgili konuşan Van Cami-Der Başkanı Nihat Tay ise bu yıl 800 kişilik bir iftar programı hazırladıklarını ifade ederek, “Cami Eğitim ve Dayanışma Derneği olarak, mahallemizde geleneksel olarak başlatmış olduğumuz iftar soframız var. Bu vesile ile mahalle sakinlerimizin hepsini iftara davet eder ve mahalleliyi bir araya toplarız. Toplumumuz birbirinden o kadar kopuk hale gelmiş ki bir apartman dairesindeki kardeşimiz, tam karşısındaki dairede oturan komşusunu tanımamaktadır. Mahalle içindeki bir sokakta oturan kardeşimiz de diğer sokakta yaşayan mahalleli ile irtibatı olmamaktadır. Ramazan’ın dayanışma ayı olma münasebetiyle bizlerde mahallede oturan sakinlerimizi bir araya getirmek, birbirilerine olan muhabbetlerini, sevgilerini daha çok pekiştirmek, aralarındaki muhabbeti kaynaştırmak adına iftar sofrası düzenlemekteyiz. Bu yılda Cami-Der olarak 800 kişilik iftar sofrası hazırladık ve bu vesileyle de hem mahallemizdeki, hem de genel tüm Müslüman kardeşlerimize faydalı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu

İftar programına katılan İttihadul Ulema Üyesi Molla Abdurrahim Timurtaş da ilk iftar programını Hz Muhammed'in (sav) düzenlediğini belirterek, “Bu iftar programlarını ilk Peygamber Efendimiz (sav) düzenlemiş ve o günden bugüne bu şekilde devam etmiştir. Müslümanlar da bu programları aksatmadan hep düzenlemiştir. Herkes de gücü, kuvveti nispetince düzenlemeye çalışmıştır. Belediyeler, dernekler büyük çadırlar kurarken, vatandaşlar ise bireysel olarak evlerinde insanları davet etmişlerdir.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.