'Şahadet, dini için canını feda etmektir'

'Şahadet, dini için canını feda etmektir'

Birecik Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Uhuvet Der), Şubat Ayı 'Şehadet Ayı' münasebetiyle Birecik'te “Şehitler Gecesi” programı İle İslam Şehitlerini andı. Programda şehadet ve şehitlik vurgusu yapıldı.

Peygamber Sevdalıları Platformuna üye derneklerden Birecik Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Uhuvet  Der), tarafından düzenlenen ve   Doğru Haber Gazetesi  Genel Yayın Yönetmeni  Mehmet Goktaş'ın  konuşmacı olarak katıldığı "Şehitleri  Anma ve Anlama Gecesi” programı, düzenlendi.

 

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği program Şeref Bozoğlu'nun okuduğu Kur'an-ı Kerimle başlayan program Uhuvvet Der Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güneş'in açılış ve selamlama konuşmasıyla devam etti.

 

Güneş,  dernek olarak toplumun manevi değerlerini canlandırmak için İslami kavramların asıl anlamlarında anlatılması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Bu kavramların başında da  şehid ve şehadet  gelmektedir.  Evet, bu toplumun huzur ve barışını isteyen herkesin sarılabileceği, toplumun içindeki bütün dil ve renkleri bir arada tutabilecek yegâne değer İslam'dır. Şehid ise bu değerlerin toplum tarafından doğru anlaşılması için feda edilen candır. Şehid, şehid olduğu andan itibaren içinde yaşadığı toplum için bir diriliş kaynağıdır. Eğer bir toplum İslam için şehidler veriyorsa o toplum dirilmeye başlamış demektir." İfadelerine yer verdi.

 

Program şehitlerin hayatından kesitlerin sunulduğu sinevizyon gösterimin ardından programa konuşmacı olarak katılan Mehmet Göktaş günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı,

Şehadeti iyi anlayabilmek için nübüvveti iyi anlaşılması gerektiğini ifade Göktaş, "Allah bütün peygamberlerini zalimlerin bulunduğu merkezlere göndermiştir. Allah Kur'an-ı Kerim'de 'Senin Rabbin bir şehrin merkezinde orada Allah'ın ayetlerini anlatmaları için peygamberler göndermediği müddetçe o şehri helak etmez' buyuruyor. İşte peygamberlerin gönderiliş sebebi insanları firavunlardan kurtarıp Allah'a kul olmaları içindir." İfadelerine yer verdi.

 

Şehidin ise bu peygamberleri hakkıyla anlayıp onların getirdiği emir ve yasaklar için önce malını sonra ise en kıymetli olan canını veren kişi olduğunu belirten Göktaş daha sonra, "İşte bunun içindir ki Allah yolunda birileri canını vermezse mantar gibi firavunlar türer.  Peygamber Efendimiz kim şehitlerin efendisi Hz Hamza'ya komşu olmak istiyorsa şehit olmayı arzulasın" diyerek şahadetin önemine vurgu yaptı.

 

Göktaş son olarak, "Şehadet öyle bir makamdır ki Allah Teala şahadet esnasında benim kulum korkmasın diye öğüt veriyor. Bundan dolayı hz Hüseyin canını verirken ümmettin uyanmasına vesile oluyordu.  Günümüzde nice  seyit kutuplar  Abdulkadir Mollalar  ve son olarak mazlumların  yardımına koşarken  şehit edilen  Yasinler  Riyadlar nübüvveti ve şahadeti tam olarak anladıkları için canlarını  davaları için feda ettiler." İfadelerini kaydetti.

 

Program okunan ilahiler ve yapılan duanın ardından sona erdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.