Trabzon’da selin yaraları sarılmaya çalışılıyor

Trabzon’da selin yaraları sarılmaya çalışılıyor

Trabzon’un Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerinde meydana gelen sel ve heyelan sonrası yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Trabzon’un Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerinde meydana gelen ve Beşikdüzü ilçesinde Fatih Oğuzhan, Gülzade Dübüş ve Gülten Angın’ın  hayatını kaybettiği sel ve heyelan sonrası yaralar sarılmaya çalışılıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) koordinasyonunda çalışmalar devam ederken, AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Giresun Eynesil Kaymakamı Yılmaz Kurt, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Beşikdüzü Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nun katılımıyla bir koordinasyon toplantısı düzenledi.

Eylül ayı ortalama yağış miktarının 72 (kg/m2) olduğu Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde dün 269,4 (kg/m2) yağış düşmüş, şiddetli yağışlar nedeniyle il genelinde sel, su baskınları ve heyelanlar meydana gelmişti.

18 yapı ağır hasarlı, 430 yapı az hasarlı, 3 bina yıkıldı

Afet bölgesinde AFAD koordinasyonunda, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İller Bankası DSİ Büyükşehir Belediyesi, 112 Acil ve UMKE ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarında AFAD’dan 41, toplamda ise 87 personel ve 22 araç görev alıyor. 28 teknik personel ise yapısal hasar tespitine devam ediyor. Yapısal hasar tespit sonucunda, 18 yapının ağır hasarlı, 430 yapının az hasarlı olduğu, 3 binanın ise yıkıldığı belirlendi.

Ekiplerin çalışmaları sonucu Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçesinde ulaşım sağlanamayan mahalle kalmazken, bir mahalle dışında Beşikdüzü ilçesinde elektrik verilmeye başlandı. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında afetzedelere Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün sorumluluğunda psikososyal destek hizmeti veriliyor.

AFAD’tan uyarı

AFAD yaptığı açıklamada vatandaşları uyararak, “Vatandaşlarımızın afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girmemesi gerekmektedir. Mümkünse, doğal gaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Sel baskınları sırasında, su yatağı ve çukur bölgeler terk edilerek, yüksek ve güvenli yerlere çıkılmalıdır. Ayak bileğine kadar gelen su, insanları kolayca sürükleyebileceğinden dolayı sel sularına girilmemelidir. Yine 60 cm yüksekliğindeki su araçları sürükleyebileceğinden dolayı, araçlar gerektiğinde terk edilmelidir. Sel suları kanalizasyon ve zehirli kimyasal maddeler içerebileceğinden, çocukların sel suları ile oynamasına izin verilmemelidir. Sel sonrası; herhangi bir hasar, gaz sızıntısı ve elektrik kaçağı olup olmadığı kontrol edilmeden binalara kesinlikle girilmemelidir.“ dedi.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz afet bölgesinde

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Beşikdüzü'nde yaşanan sel ve heyelan afetinin ardından sürdürülen çalışmaları yerinde görmek ve heyelanda hayatlarını kaybeden vatandaşların ailelerine taziyede bulunmak üzere ilçeye gitti. Vali Yavuz ilk olarak kriz merkezinde ilçe kaymakamı Cevdet Ertürkmen’den ve diğer yetkililerden bilgi aldı. İlçedeki okul müdürleri ile bir toplantı yapıp okulların pazartesi günü eğitim ve öğretime başlayacağını söyledi.

Vali Yavuz daha sonra sırasıyla Beşikdüzü ilçesinin Ardıçatak ve Dolanlı mahallelerinde heyelan altında kalarak hayatını kaybeden Gülten Angın ve Gülzade Dübüş’ün yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.  Vali Yavuz, ayrıca selden etkilenen Türkelli ve Resullü mahallelerini de ziyaret ederek, vatandaşların sıkıntılarını dinledi. İlçe merkezindeki onarım ve temizleme çalışmalarının yapıldığı yerleri gezen Vali Yavuz çalışmalar konusunda yaptığı değerlendirmede, “Gerek Beşikdüzü gerekse Vakfıkebir ilçelerimizde yaşanan sel ve heyelanlar sonrası sürdürülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hasar tespit çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak. Beşikdüzü şehir merkezi ve diğer mahallelerdeki okullarımızda temizleme ve onarım çalışmaları tamamlanmak üzere, okullarımızda eğitim öğretim pazartesi günü başlayacak. Hasar tespit komisyonlarımız zarar gören tüm konut ve işyerleri ile tarım alanlarına gezecektir. Komisyonların çalışmaları tamamlandıktan sonra hasar tespiti yapılmayan vatandaşlarımız olursa kriz merkezine başvurmaları gerekir” dedi.

Selden büyük zarar gören Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde daha öncede Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu incelemelerde bulunmuştu.

İLKHA



























Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler