8 Asırlık Medrese Amacına Uygun Kullanılacak mı?

8 Asırlık Medrese Amacına Uygun Kullanılacak mı?

Selçuklular döneminde yaptırılan İhlasiye Medresesi şuan Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak kullanılıyor.

BİTLİS - Selçuklular tarafında 1216 yılında yapılan ve yüzyıllar boyunca ilim ve irfan yuvası olan İhlasiye Medresesi onarıldıktan sonra şimdilerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak kullanılıyor. Asırlar boyunca binlerce alim, fakih ve müderris yetiştiren İhlasiye Medresesinin amacı dışında kullanılması yetkililerin, ataların mirasına ne kadar sadık(!) kaldıklarını gözler önüne seriyor.

 

Cumhuriyet dönemindeki zulumlerden payını alan tarihi İhlasiye Medresesi yok olmaya yüz tutmuşken 1993 yılında Bitlis halkının baskıları sonucu etrafındaki yapılardan arındırılarak yeniden restore edildi. Ancak tarihi yapının bu defa medrese olarak değil de Vakıflar Müdürlüğü olarak hizmet vermesi vatandaşların rahatsız etti.

 

Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Vakıflar Bölge Müdürü M. Sait Sancar, tarihi medresenin restore edilmesinin güzel bir gelişme olduğunu ancak İhlasiye Medresesinin medrese olarak değil de Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak kullanılmasının kendisini de rahatsız ettiğini söyledi. Tarihi yapının amacına uygun olarak kullanılması gerektiğini belirten Sancar, "Görevim süresince tek amacım bu medresenin tekrar ilim ve irfan yuvası haline getirmek ve bunun için tüm imkanları seferber edeceğim." dedi.

 

Sancar'ın İhlasiye Medresesi ile ilgili sözleri takdirle karşılanırken Sancar'ın sözlerinin arkasında durması, tarihe ve atalarının mirasına saygı duyan herkes tarafından temenni ediliyor. (Şükrü Tontaş -İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.