Ahmed-ê Xanê’nin Şiirine Klip video

Ahmed-ê Xanê’nin Şiirine Klip video

Ünlü Kürd şair ve mutasavvıfı Şeyh Ahmed-i Xanî’nin “Mem û Zîn” adlı eserinde yer alan ve Kürd toplumunun yaşadıklarını, karakteristik özelliklerini, çektikleri zulümleri ve devlet olamama sebeplerini işlediği şiiri görselleştirildi.

300 YIL ÖNCE YAZILDI

1651 – 1709 tarihleri arasında yaşayan ünlü Kürd büyüğü Şeyh Ahmed-i Xanî’nin, yüzyıllar önce Kürd toplumunun yaşadığı mağduriyetlerin fotoğrafını çektiği ve çözüm yollarını gösterdiği ortaya çıktı.

 

Üç yüz yıl sonra Xanî’nin şiirsel bir dille verdiği mesajlar seslendirilerek klibe dönüştürüldü.


Mem û Zîn adlı meşhur eserini Kürd toplumuna ithaf eden büyük İslam alimi Şeyh Ahmed-i Xanî, eserinin bir bölümünde uzun uzadıya Kürdlerin durumunu tahlil ediyor.

 

KÜRDLER’İN TEMEL SORUNU BİRLİK OLAMAYIŞLARI

2012 yılında Kültür Bakanlığı tarafından da yayımlanan eserinde Xanî, Kürdler’in yaşadığı mağduriyetlerin temelinde birlik olamayışlarını gösteriyor.

 

Kürdler’in Rum ve Acem savaşlarında mağdur olan taraf olduğunu dile getiren Xanî, Kürd toplumunun bu durumdan kurtulması için birliğini sağlaması gerektiğini söylüyor.

 

Kürdler’in cesaret, cömertlik ve dürüstlük gibi özellikleriyle tanındığını şiirinde ortaya koyan Xanî, Kürd toplumunun birliğini sağlayarak bu özelliklerini olumlu bir şekilde kullanması durumunda din ve devlet ihtiyaçlarını karşılayabileceklerine dikkat çekiyor.

 

KLİP TÜRKÇE ALT YAZILI

Kürdçe ve Kürdlere ilişkin araştırma ve çalışmalarıyla bilinen Necat Özdemir (Necatê Zivingî) tarafından seslendirilen şiir, Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın Türkçe tercümesinin alt yazı olarak verilmesiyle daha da anlaşılır hale getirilmiş.

 

Klibin Kürd toplumundan büyük ilgi görmesi ve büyük İslam alimi Ahmed-i Xanî Hazretleri’nin mesajının 300 yıl sonra yaygın bir şekilde toplum tarafından anlaşılması bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.