Altını Çizdiklerimiz Şubat 2021

Altını Çizdiklerimiz Şubat 2021

Bir yerde insanın yoksulluğunun otomobilinin markasıyla ölçüldüğü ülkeler, öte yanda bir kap bakla ezmesiyle iki gün geçirmek zorunda olan, bir salgın hastalıkla insanın kitleler halinde öldüğü ülkeler var. Ama gariplik böyle bir zıtlığın yaşanmasında değ

Bir yerde insanın yoksulluğunun otomobilinin markasıyla ölçüldüğü ülkeler, öte yanda bir kap bakla ezmesiyle iki gün geçirmek zorunda olan, bir salgın hastalıkla insanın kitleler halinde öldüğü ülkeler var. Ama gariplik böyle bir zıtlığın yaşanmasında değil. Asıl garip, tuhaf olan fiziki açlık çeken insanların karınları doyar doymaz meselelerini büyük ölçüde çözüyor olmalarına rağmen, otomobilin markası yüzünden yoksul sayılanların iflâh olmaz bir tatminsizlik duygusuyla acı çektikleridir.
Üç Zor Mesele / İsmet Özel

Birçok şeyleri ezberden bilenlere diploma dağıttık, kürsüler sunduk. Emirlerine uşaklar tahsis ettik. Kendilerine keramet sahibi, evliya gözüyle baktık. Emirlerini ferman saydık. Üstadlara ilişmedik. Üniversite binalarını sultan sarayları kadar muhteşem yaptık. Bugüne kadar hâlâ anlayamadık ki ilim bir müzeyi andıran üniversite sarayının dört duvarı arasına hapsedilecek bir esir değildir. O cemiyetin hayatına, damarlarımızdaki kan gibi yayılarak dağılacak ve benliğimizi idare edecek cevherdir.
Kültür ve Medeniyet / Nurettin Topçu

Kadınların “hüzünlü prenses” olmayı bırakıp “bilge kadın” olmaya ihtiyaçları vardır. Okumak, düşünmek, fikirleriyle var olmak, günümüzün kadınlarının temel görevi olmalıdır.
Kadın Psikolojisi / Nevzat Tarhan

…Bizim sadece din için ayaklandığımızı çok iyi biliyorsunuz. Ancak bu gerçeği kabul etmek sizin işinize gelmiyor. Çünkü halkın gerçekleri görmesinden ve uyanmasından korkuyorsunuz. Siz gerçeklerden ve halktan korkuyorsunuz.
Piran’dan Yükselen Feryat / Sadullah Aydın

Yok etmek sadece zorbaların ve cahillerin işidir. Bir insan zekâsıyla yenemeyeceğini anladığı anda ya şiddete başvurur ya da paranın gücüne. Biri sizinle aynı fikirde değil diye onu yok edemezsiniz. Medeni ve erdem sahibi insanlar böyle yapmaz. Çok okuyan ve bilginin gücüne inanan her insan, sadece konuşma yolunu seçer. Sizden olmayanları yok etmek yerine, bilginin ve fikrin gücüyle, sizin gibi düşünmesini sağlamalısınız.
1984 / George Orwell

Aşk şarabından nasıl haletler hâsıl olur. Aşkın isimlerinden biri de taklittir. Bistâm’ın (Bâyezid-i Bistâmi), taklitte tek insan idi. Hz. Peygamber’in ne şekilde kavun yediğini bilmediği için ömründe kavun yememişti.
Âşık mısın? Sevgiliyi taklit ederek aşkını kuvvetlendir.
Esrar ve Rumuz / Muhammed İkbal

Mutluluk, makinelere programlanamaz, otomatik hale getirilemez ya da satılamaz. Kopyalanamaz, kodlanamaz ya da derin-öğrenilemez. Mutluluğun içimizden fışkırması, birbirimizin arasında büyümesi gerek; teknoloji yalnızca bir araç olarak bize yardım etmek için var. Bizler teknolojiyi kullanan bir canlı turuyuz, teknolojiye dönüşmek için var olan bir canlı türü değiliz.
Teknolojiye Karşı İnsanlık / Gerd Leonhard

Yüz güzelliği denilen şeyi oluşturan tek şey bence, gülümsemedir. Eğer gülümseme yüze bir hoşluk katıyorsa, bu güzel bir yüzdür; yüzü değiştirmezse, sıradan bir yüz, çirkinleştirirse, karşımızdaki güzel olmayan bir yüzdür.
Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik / Tolstoy

Doğru sanat, insanı derin düşüncelere de sürüklemeli, insanı sarsmalı, insanda acıma duygusu uyandırmalı, kötülüğü protesto etmeli, insanı üzmelidir. Ayrıca hayatın, ayakaltına alınan, yok edilen, küçük düşürülen en değerli yönlerini yeni baştan kurmak, korumak ve kurtarmak isteğini uyandırmalıdır.
Beyaz Gemi / Cengiz Aytmatov

Yaşamayı unuttuk. Mutlu olmayı gündemimizden çıkarttık. Şehirli İnsan neden yaşadığını bile unutmak üzere. Sanayi Devrimi'nin neticesinde şekillenen ve insanları devasa üretim-tüketim makinasına birer dişli olarak yetiştirmek üzere kurgulanmış, adına "eğitim" dediğimiz çarkın en anlamsız ve zamanın gereksinimleri ile uyumsuz sürecini yaşamaya devam ediyoruz. Herkes üniversite profesörü olacakmış gibi yönlendiriliyor.
Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler / Sinan Canan

Müslüman olmak 'size aileniz tarafından bırakılmış ve ömür boyu sizde kalacak olan bir şey' değildir. Müslüman bir çevrede doğmak, Müslüman isimleri almak, Müslüman gibi giyinip kendinizi, Müslüman olarak adlandırmak sizi Müslüman yapmaya yetmez.
Gelin Müslüman Olalım / Ebu'l A'lâ el-Mevdudi

Söz&Kalem - Ömer Arslan

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.