Asırlardır süregelen lezzet: Hedik

Asırlardır süregelen lezzet: Hedik

Her yıl yaz aylarında pişirilen ve kadim bir lezzet olan hedik, köylerde yapılmaya devam ediliyor.

4 çeşit bakliyat ile elde edilen hedikten; bulgur pilavı, köfte bulguru, işkembe ile mumbar bulguru, yaprak sarma bulguru ve birçok çeşit elde edilip sofralarda tüketiliyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzyıllardır devam eden hedik yapımı geleneği, Mardin’in Ortaköy mahallesinde hanelerin önemli erzakları arasında yer alıyor.

Hedik yemeğinin yapım aşamalarını anlatan ev hanımı Emine Atılmış, "Hedik yapımında ilk önce kazanlara suyu dolduruyoruz. Buğdayı kazana döktükten sonra kaynamasını bekliyoruz. Kaynama aşamasından sonra damlara çıkarıp kurutuyoruz. Buğday kuruma sonrası öğütlemek için değirmene götürüyoruz. Değirmende ayrıştırma sürecinden geçen hedikten; ince bulguru, iri bulguru, mercimeklik köfte bulguru, içli köfte bulguru elde ediyoruz. Bu 3-4 çeşit ürünler haricinde birçok malzemeler de elde edilmektedir." şeklinde sıraladı.

Elde edilen bulgur pilavına ek olarak katılan şehriye yemeğine de değinen Atılmış, "Ayrıştırma bittikten sonra bulgura ek bir lezzet ekleyerek şehriye çeşidini kesiyoruz, kuruttuktan sonra kızartıyoruz. En son aşama olarak yapılan şehriyeyi bulgura katıp sofralarda tüketiyoruz." ifadelerini aktardı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.