Avrupa'da ilk kez açık alanda mevlit programı düzenlendi

Avrupa'da ilk kez açık alanda mevlit programı düzenlendi

Hollanda'nın Den Haag (Lahey) kentinde faaliyet yürüten Hicret Camii ile Avrupa Peygamber Sevdalıları Platformu'nun ortak düzenlediği Kutlu Doğum programı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

HOLLANDA - Den Haag (Lahey) kentinde bulunan Hicret Camii ile Avrupa Peygamber Sevdalıları Platformunun ortak düzenlediği Kutlu Doğum programı Wijkpark: Transvaal meydanında yerel saat ile 15.00’te Veysel Tartık Hoca'nın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

Avrupa'da ilk kez açık alanda düzenlenen Kutlu Doğum programının sunuculuğunu Mücahit Haksever yaptı. Program Mutlu Kaya'nın okuduğu Türkçe, 7 yaşındaki Hena Alpsoy'un okuduğu Kürtçe mevlit ile devam etti.

 

“Beşeri nizamlar yüzünden her şeyimizi kaybettik”

Programa konuşmacı olarak katılan Muhammed Dündar Hoca, Allah'ın (c.c) Hz. Muhammed (sav) için "Biz seni ancak âlemlere rahmet olasın diye gönderdik" ayetini anımsatarak, "İnsanlık kendisini yaratan Allah'ı unutursa, kendi peygamberine arkasını dönerse, manevi hiç bir kural ve kaide tanımazsa, insan insan olmaktan çıkmak zorunda kalacaktır” dedi.  

 

Bugün beşeri nizam olarak insanlık anne ve babalara sus payı olsun diye "Anneler günü" ilan ettiğini söyleyen Dündar Hoca, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bağrı yanık anneler her gün evlatlarından ilgi ister. İşte bir kısım zavallı insanlar bugün güneş batıncaya kadar evlerinden bekleyecekler.  Olurda evladımız telefon açar halımızı hatırımızı sorar diye. Boşuna yorulacaklar. Evladın evlatlık yapabilmesi için evladı İslam ile tanıştırmak gerekiyor. İşte bugün burada toplanan her bir anne baba evladından her gün iyi muamele görmek ister. Allah (c.c) ‘Ey insanoğlu anne ve babana öf bile deme, öf ile cehennem ateşini alevlendirirsin’ buyuruyor. Bugün insanlık evladından bizar hale düşmüş ise manevi duyguların eksikliğinden dolayıdır. Ama siz Peygamber Sevdalıları olarak bu gençliğin imanının kurtulmasına vesile oldunuz. Hatta birçok İslam dışı dostlarımız ‘biz sizin gençlerinizle tanıştıktan sonra gerçek İslam ile tanıştık' dediler."

 

Kim ki sana selam verirse, ona kötülük edemezsin

Hollandaca konuşma yapmak için kürsüye çıkan Yunus Emre İslam İlkokulu Müdürü Abdulsadık Maas, İslam'da kardeşlik ve barışın önemi üzerinde durdu. Allah'ın isimlerinden birinin Es Selam olduğunu belirten Maas, "Cennetin adlarından biri Darus-selamdır. Cennete giden dosdoğru yolun adı Esselam’dır. Kim ki sana selam verirse, ona kötülük edemezsin. Allah bize başkaları ile barışmamızı emretti. Eğer barışmayı teklif ederlerse kabul edilmelidir. Cennette Müslümanlar ve melekler birbirilerini ‘Esselamualeykum’ diyerek selamlarlar" dedi. 

 

Peygamberimizin selam ve kardeşliğe verdiği öneme vurgu yapan Maas, konuşmasına programı düzenleyen Hicret Camii ve Avrupa Peygamber Sevdalıları'na teşekkür ederek son verdi.

 

Şüphesiz gelecek İslam'ındır, gelecek Müslümanlarındır

Programda konuşan bir başka hatip ise, yazar Muhammed Fatih Demirtaş oldu. Yağmur riskine rağmen meydanı Peygamber muhabbeti ile dolduran Peygamber Sevdalılarını görünce Peygamberin sahabesine karşı olan sevgisini hatırladığını söyleyen Demirtaş, "Uhud Savasında Hz Muhammed (sav) şehid oldu söylentisi yayılınca savaştan dönenlerin yolunu kesen Hz. Nesibe, Hz Peygamberi soruyor. Eşinin ve 3 evladının şehid olduğunu öğrendiği halde yine de Allah Resulünü arıyor. Allah Resulünün sağ ama yaralı olduğu haberini alınca yerin ve göğün Rabbine hamd ediyor. Allah ve Resulüne olan sevgisini muhabbetini böyle aşikâr ediyor. Uhud'da Müslümanlar Hz Peygamberi o dehşetli günde nasıl yalnız bırakmadıysa sizde bugün burada bu soğuk havada çocuklarınızla Peygamber aşkı için burada bekliyorsunuz. Şüphesiz sizlerde Allah tarafından büyük bir hayırla mükâfatlandırılacaksınız. Şu Avrupa'nın göbeğinde Allah'a ve peygamberine karşı olan sevgimizi bu soğuk havada ispatlıyoruz ve ispatlamaya devam edeceğiz. Bunu pratik hayatımızda da gösterirsek şu Avrupalı şefkate merhamete ve insanlığa muhtaç olan kitleler etkilenecek, akın akın İslam ile şerefleneceklerdir. Şüphesiz gelecek İslam'ındır, gelecek Müslümanlarındır" dedi.

 

Hicret, Susa, Hicret çocuk kız ve erkek ilahi gruplarının seslendirdiği Kürtçe, Zazaca ve Türkçe ilahi ve ezgilerle renk kattıkları program, Mücahit Haksever'in yaptığı dua ile sona erdi. (Ali Aslan Işık/Abdurrahman Ekinci -İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.