​Bakan Dönmez: Doğal gazda maalesef dışa bağlıyız

​Bakan Dönmez: Doğal gazda maalesef dışa bağlıyız

​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazda Türkiye’nin dışa bağlı olduğunu ve bu konuda kaynakların olmadığını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk olarak Gaziantep Valisi Davut Gül'ü ziyaret edip, kentle ilgili bilgiler aldı.  Ardından kentte faaliyet gösteren enerji sektörü ve STK temsilcileri ile düzenlenen toplantıya katıldı.

Gaziantep'te Valilik Toplantı Salonunda elektrik ve gaz dağıtım şirketleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Bakan Dönmez, 2002 yılında Türkiye'nin sadece 5 ilinde doğal gaz kullanılabildiğini belirterek, artık tüm Türkiye’nin doğal gaz kullanabildiğini söyledi.

Gaziantep'in artan rekabet ortamında kendisine en üst sıralarda yer bulan, ilerleme kapasitesi yüksek bir kent olduğunu belirten Bakan Dönmez, Gaziantep'in bölgesinde göç veren değil, göç alan bir şehir olduğunu belirterek, hatta yurt dışından da Suriye başta olmak üzere önemli göç aldığını belirtti.

Dönmez, bu açıdan kentin gazilik unvanına, "ensar şehir" unvanını da ekleyebilecek bir hale geldiğini vurguladı.

Gaziantep'te enerji konusunda yapılan yatırımların artarak devam ettiğini belirten Bakan Dönmez, "2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye´de sadece 5 ilimizde doğal gaz varken, bugün 81 ilin tamamına doğal gaz götürmüş durumdayız. Yıl sonu itibarı ile Hakkari dâhil 81 ilimize doğal gaz götürdük. Dere, tepe, göl demeden aştık. Hakikaten çok çetin şartlarda çalışıldı. Şehrin içinde gazı dağıtmak kolay değil. Doğal gazla, çağdaş yakıtla en son tanışan ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla doğal gaz şebekesini götürmeden önce baktığınızda elektrik, su, kanalizasyon, telefon gibi birçok alt yapının gittiği yerde sonradan bu alt yapıyı götürmenin sorunları var. Yeri geliyor boruyu döşeyecek yer arıyorsunuz. Bu sorunlara rağmen 140 bin kilometre hat yapmışız. Dünyanın çevresi 40 bin kilometre, biz neredeyse son 12 yılda 3,5 kat kazarak, tur atmışız." dedi.

Türkiye'de artık hem elektrik hem de doğal gaz tarafından arz güvenliği sorunu kalmadığını belirten Dönmez, şunları söyledi:

"Hatta fazlamız var, ihraç edebilecek hale geldik. Geçtiğimiz yıl elektrik ihracatımız ithalatımızdan fazla oldu. Doğal gazda maalesef dışa bağlıyız. Elimizdeki kaynaklar yeterli değil. Dışa bağlı olmamıza rağmen kaynak çeşitlendirmesi yapmak şartı ile sistem güvenliğini en az iki kat arttırdık. Günlük sisteme doğal gaz verme kabiliyetimizi, 200 milyon metreküpten 314 milyon metreküpe çıkarttık. İki sene içerisinde bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkaracağız. Geçtiğimiz haftalarda doğal gaz tüketiminde rekor kırdık. Günlük takibe baktığımızda 250 milyon metreküp doğal gaz tüketmişiz. O gün 50 milyon metreküp doğal gaz talebi daha olsa karşılayabilecek güçteydik. Buradan 'Gazımız bol cayır cayır yakalım' anlamı çıkmasın. Neticede bunları dövizle ithal ediyoruz. Mümkün olduğunca verimli kullanmalıyız. Hem iş yerlerimiz de hem evlerimizde verimli kullanacağız."

Türkiye'nin enerji kaynakları bulma konusundaki çalışmalarının sürdüğünü belirten Dönmez, "Milli Enerji Maden Politikası" kapsamında yerli kaynakların azami derecede kullanılması konusunda da ciddi hazırlıkların ve hamlelerin olduğunu belirtti.

Özellikle kömürle ilgili girişimlerin olduğunu belirten Dönmez, Türkiye’nin artık yurt dışından kömür ithal etmeyecek hale geleceğini ve rezervlerin buna müsait olduğunu ifade etti.

Doğal gaz ve petrol arama ve araştırmalarının da artarak devam ettiğini bildiren Dönmez, "Geçtiğimiz haftalarda Trakya'da bir keşfimiz oldu. Çok büyük değil Türkiye ölçeğinde ama pozitif anlayışla baktığımızda 300 bin hanenin 10 yıl ihtiyacını karşılayacak bir rezerv bulduk. Güzel ama yetmez, devam edeceğiz, varsa bulacağız. Her türlü teknolojik yatırım gerekiyorsa bunu yapıyoruz, günün birinde ihtiyacımızı karşılayacak rezervi de bulacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.