Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar,"Tarih boyunca her dinin kendine has ibadethanesi olmuş ve her din mensubu ibadethanesine son derece önem vererek saygı göstermiştir" dedi.

BATMAN - Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.


Türkiye'de 01-07 Ekim arası 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' olarak kutlandığını hatırlatan Çağlar, "ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmekte, cami ve din görevlilerinin ehemmiyeti anlatılarak Müslümanların ibadet mekânları olan camilerde ve bu camilerde din hizmeti sunan görevlilere karşı çeşitli yönleriyle gereken ilgi ve alakalarının yoğunlaşmasının sağlanmasına çalışılmaktadır" dedi.


Dinin insan için en tabii ve fıtri ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Müftü Çağlar, "Tarih boyunca her dinin, kendine has ibadethanesi olmuş ve her din mensubu ibadethanesine son derece önem vermiş, saygı göstermiştir. Hükümdarların köşk ve saraylarından çok ibadetlere ehemmiyet verilmiştir. Nitekim günümüzde de yeryüzünün en çok ziyaret edilen ve saygı gösterilen en eski yapıtları köşkler, beyaz saraylar değil, mabetlerdir" ifadelerini kullandı.


İnsanların sosyalleşip medenileşmesinde din ve mabetlerin rolüne değinen Çağlar, "İlk çağlarda ayrı ayrı ve tek başına ya da sadece aileleri ile yaşayan insanları toplayıp bir araya getiren, onları sosyalleştirip birlik ve beraberliklerini sağlayan ve halkı aydınlatan başta peygamberler olmak üzere din görevlileri gelmektedir" dedi.


İbadethanelere en çok önem veren dinin İslam dini olduğuna ve Cenab-Allah'ın cami ve mescitleri "Allah'ın Evleri" evleri olarak isimlendirdiğine işaret eden Çağlar, "Camiler-mescitler yeryüzünde tek Allah'a ibadet için yapılan en mübarek ve en mukaddes mabet olan Ka'be-i Muazzamı'nın birer şubeleridir. Kâbe merkez, yeryüzündeki cami ve mescitler bu merkeze bağlı mübarek şubelerdir. Camilere saygı Kâbe'ye saygıdır Camilere ilgi ve alaka Kâbe'ye ilgi ve saygı demektir" diye konuştu.


Camilerin huzur iklimleri, barış ve kardeşlik mekânları olmasıyla beraber yaygın eğitim ve öğretim kurumları işlevi gördüğünü belirten Müftü Çağlar, "İnsanları manevi huzura kavuşturan mekânlardır. İlahi çağrı ve davetin yapıldığı yerlerdir. Camiler İslamiyet'in ve kâmil insaniyetin öğretildiği, kalp ve ruhların Allah'la huzur bulduğu, gerektiğinde dünya işlerinin de görüşüldüğü, Müslümanların tanışıp kaynaştığı, birlik beraberlik şuurunun pekiştiği ve en önemlisi insanın, Rabbinin huzuruna çıktığı ve onunla konuştuğu kutsal mekânlardır" ifadelerine yer verdi.


Din Görevinin Önemi
Çağlar, "Din, din görevlileri vasıtasıyla insanlara tebliğ edilmiştir. İlk din görevlileri de yüce Peygamberlerdir. Din görevi aynı zamanda Peygamberlik mirasıdır ve dolayısıyla gerçek din görevlileri Peygamberlerin varisleridir. Din görevlilerinin ifa ettikleri vazife son derece önemli ve o nispette de onurlu bir görevdir" dedi.


İnanç, İbadet ve ahlak esasları konularında halkı aydınlatan ve diğer meslek mensuplarından daha çok halkla iç içe olan, vazife ve mesuliyetleri ağır görevler olduğunu belirten Çağlar, "Camide, cephede, cenazede taziyede herkesin yanındadır din görevlileri. Emniyet ve asayişin temininde din görevlilerinin büyük rolleri vardır. Vaazlarıyla hutbeleriyle ve sohbetleriyle nice cinayet ve kötülükleri meydana gelmeden önlerler; Cinayete azm eden nice insanlar, camide din görevlisinin vaazını ya da hutbesini dinledikten sonra bu azminden vazgeçer. Nice kötülük niyetlisi insanlar din görevlisinin vaaz, hutbe veya sohbetinin tesirinde kalarak kötülükten vazgeçerler" belirtti.


Son olarak Çağlar, "Her Müslüman Camilerin, mescitlerin ve bu mübarek mekânlarda yüce din hizmeti veren din görevlilerinin ehemmiyet ve kıymetini müdriktir. Camiler ve Din görevlileri Haftasını kutlar, manevi huzur, bereket ve uyanışa, milletimiz memleketimiz İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim" dedi. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.