Diyanet Kırgız İmamları Eğitecek

Diyanet Kırgız İmamları Eğitecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kırgızistan ile din dersleri, Kırgız imamların eğitimi ve dini kurumların yeniden yapılandırılması gibi konularda işbirliğine gidiyor.

HABER MRK - Hanefi fıkhının önemli isimlerinden İmam Serahsi'nin Türkiye Diyanet Vakfı tarafından inşa edilen türbesinin açılış törenine katılmak üzere Kırgızistan'ın Oş kentinde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kırgızistan Başbakanı Jantoro Satybaldiyev ile görüştü. Başbakanlık konutunda gerçekleşen görüşmede ağırlıklı olarak iki ülke arasında dini alanlarda gerçekleştirilebilecek işbirlikleri üzerinde duruldu.

Görüşmede üç madde üzerinde mutabakata varıldı. İlerleyen günlerde oluşturulacak komisyonlar marifetiyle iki ülke arasında din dersleri, imamların eğitimi ve Kırgızistan'daki dini idarenin yeniden yapılandırılması üzerine çalışmalar başlatılacak. Böylece hem Kırgız imamların Türkiye'de dini yüksek ihtisas görmelerinin önü açılacak hem de Türkiye Diyanet Vakfı'nın 19 yıl önce kurduğu Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin mezunları projede görev almış olacak.

 

Görüşmede, din konusunun artık bütün devletlerin en çok önem vermesi gereken konulardan biri olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Okullarda verilen din derslerinin önemine de değinerek, Avrupa'da 18 ülkede din dersinin en az matematik kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Doğru dini bilginin çocuklara ancak okullarda öğretilebileceğini ifade eden Görmez ayrıca, din konusunda bilgisizliğin, cehaletin ve eksik bilginin insanları yanlış yönlendirdiğini, sağlıklı doğru dini bilgi ile ancak yeni nesillerin yetişmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

 

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kırgızistan'da görev yapan 2 bin 500 Kırgız imamın eğitim konusunda ise şunları söyledi: "Sayın Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Ankara ziyaretleri sırasında şahsıma ilettikleri burada görev yapan 2 bin 500 imamın eğitime alınması konusunu çok önemsiyorum. Öncelikle imamların mevcut seviyeleri tespit edilerek üç gruba ayrılabilir, bir grup Türkiye'de, bir grup Bişkek'te, bir grup da Oş'ta eğitime tabi tutulabilir. Bu konuda da elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.