Genç Dimağlar ve Fikir-Beyin Bariyeri

Genç Dimağlar ve Fikir-Beyin Bariyeri

İnsanı, eşref-i mahlukat yapan en asli unsur, akıldır. Akıl, insanoğlu için tarihin başladığı noktadan beri bir istikamet pusulasıdır. Buna binaen atılan doğru adımların puanı akıl hanesine eklenirken, yapılan yanlışların faturası da akla çıkarılır.

İnsanı, eşref-i mahlukat yapan en asli unsur, akıldır. Akıl, insanoğlu için tarihin başladığı noktadan beri bir istikamet pusulasıdır. Buna binaen atılan doğru adımların puanı akıl hanesine eklenirken, yapılan yanlışların faturası da akla çıkarılır.

Düşünme kabiliyeti sosyal toplum içinde bireyi özgün ve ayrı kılar. Birey düşünebildiği, düşünceleri ile kendisine ve topluma rota çizebildiği kadar kıymetlidir. Toplumun kahir ekseriyeti de düşünmekten geri durmayan bireyleri parmakla göstermiştir tarih boyunca.

Hal böyle iken; "...hiç akletmez misiniz?(Bakara-44)", ...hiç düşünmez misiniz?(Saffat-155)" sorularına muhattap olan Müslümanlar için düşünmek bir emirdir, bir vazifedir, bir sorumluluk ve bir vicdani yükümlülüktür.

Peki ama neyi, nasıl düşünmeli?

Yarattığı her beşerde insana ve insanlığa örneklik teşkil etsin, yol göstersin diye bir mesaj, bir gizem saklamıştır Allah. Ve düşünmenin yordamı ile ilgili istikameti de düşüncenin merkezi olan beyinde insanlığa sunmuştur: "Kan-Beyin Bariyeri"

Beyin; düşünme merkezi, Kan; beyni besleyen temel unsur.

İkisi arasında oluşturulmuş koruma mekanizması olan Kan-Beyin bariyeri ise beynin süzgecidir.

Gelin Kan-Beyin Bariyerini daha yakından tanıyalım...

Temel tanımı ile Kan-Beyin Bariyeri, beyin ve beyin içindeki sıvıyı kanın içindeki olası zararlı maddelerden muhafaza eden temel yapıdır. Bu bariyer sayesinde vücudu kolayca etkileyebilen çok sayıda mikrop veya kimyasal madde beyni etkileyemez, hasara uğratamaz.

Seçici geçirgen dediğimiz yapıdaki bu bariyer su, oksijen, glikoz(şeker) gibi beynin olmazsa olmazlarını kandan beyne geçirirken, toksik(zehirli) birçok elemana ise 'DUR' ihtarında bulunur ve onları geri çevirir.

Madem düşünme işlemi beyinde gerçekleşiyor ve madem Allah beyni koruma adına bu sistemi yaratmış. O halde genç Müslüman beyinlere vazife de, düşüncelerimize bir bariyer, bir süzgeç oluşturmaktır. Gelen mikrop düşüncelerin, gelen kimyasal fikirlerin beynimizi harap etmesine engel olmaktır.

Müslüman dimağların gelen her fikre 'eyvallah' dememesi adına, gelen fikirleri süzebilmesi adına; süzgecin tellerini, bariyerin taşlarını 2 unsur oluşturmalıdır: Kuran ve Sünnet

Görevimiz; gördüğümüz, duyduğumuz, okuduğumuz her şeyi bu süzgeçte süzüp uygunluğuna göre beyin dokularımıza nakış nakış işlemektir.

Ya hasara uğrarsa?

Kan-Beyin Bariyerinin hasarlanması sonucu kan, beyne gereksiz fazlalıkta girer ve beyinde fazla kan ve organizma birikimi sonucu ödem(sıvı birikimi) oluşturur. Oluşan ödem beynin beslenmesini engeller ve beyin ölümüne ve dahi kişinin ölümüne sebebiyet verir.

Bizler de eğer süzgecimiz, bariyerimiz olan Kuran ve Sünnet dayanaklarına dayanmaz, kirli-temiz ayırt etmeksizin gelen her düşünceyi beyin dokularımıza işlersek, bir çöp yığınına dönüşecek olan beynimiz, bizim kontrolümüzden çıkacak ve "kirli kimyasal fikirlerin" eline teslim olacaktır. O gün bizi yönetecek karar mekanizmamız, ödemleşmiş aklımız olacaktır. İşin en vahim kısmı ise beynimizdeki hasardan haberdar olmayan toplum, yapacağımız hata ve yanlışları yine bize, beynimize, kimliğimize mâl edecektir.

O halde bütün genç, dinamik ve çevik dimağlar!

Gelin hep beraber zararlı fikirlere, kimyasal izm'lere, toksik ideolojilere dur diyebilme adına; beynimizi sağlıklı, temiz, kirden tamamen arındırılmış besinlerle besleyebilme adına, Kan-Beyin Bariyeri'nden güzel örneklikler çıkarma adına...

Yüce Yaradan'ın Kitabından ve Resul'ünün (sav) sünnetinden bir düşünsel bariyer yapalım.

Öyle bir bariyer olsun ki, kirli emellerine alet olmamız için canhıraş çabalayan bütün fikir, ideoloji ve izm'ler bu bariyerimiz karşısında korku terleri döksünler.

Öyle bir elek olsun ki batıl ve Allah'a düşman her fikir bu elekte üstte kalsın, alta geçmiş, beyne işlemiş hiçbir fikir ödem oluşturmasın.

Öyle bir bariyer yapalım ki, mahşerde bariyeri aşmış hiçbir fikrin hesabını verememenin acısını yaşamayalım.

Ve unutmayalım ki dayanağı Kuran ve sünnet olan hiçbir bariyer hesabın verilemeyeceği fikri karşıya geçirmez!

Ya İlahi, bize yarattıklarından azami derecede istifade etmeyi nasip eyle. Genç beyinlerimizi kirletmeme ve ödemleştirmeme adına güçlü bir "Fikir-Beyin Bariyeri" oluşturabilmeyi ve bu sayede elekten geçirilmiş kaliteli ve müspet fikirlerle ümmete ve insanlığa öncü ve rehber olabilmeyi nasip eyle

Sıhhatle kalın...

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.