İshakpaşa Sarayı yeniden ezanla buluşuyor

İshakpaşa Sarayı yeniden ezanla buluşuyor

Yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra İshakpaşa Sarayı'ndaki medrese mescidinden 2 asır sonra yeniden ezan sesi yükselecek

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshakpaşa Sarayı'nın güneyindeki İshakpaşa Medresesi, Doğubayazıt Kaymakamlığı tarafından hazırlanan projeyle yeniden ibadete açılacak.

İç duvarlarının bir kısmı yıkılan medrese, atıl durumda bulunuyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 yıl önce bir proje hazırlayarak, tarihi bina için harekete geçti. Proje çerçevesinde, duvarların güçlenmesi için enjeksiyon işlemi yapıldı. Tamamlanmak üzere olan proje ile İshakpaşa Sarayı'ndaki medrese mescidinden 2 asır sonra yeniden ezan sesi yükselecek.

Çalışmalar bitince medrese Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilecek. Sarayda yeniden ezan sesinin yükselecek olmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirten Doğubeyazıt Kaymakamı Karahan Daştan, “Amacımız tarihi güzellikleri gün yüzüne çıkartmak ve tanıtmak. Mescidin halısından, mihrabına kadar her şey elden geçirilip, yeniden ibadet yapılabilecek hale gelecek. Böylece tarihi mekânda yıllar önce olduğu gibi yeniden ezan sesi duyulacak” ifadelerini kullandı.

İshak Paşa sarayı, Çıldıroğullarından II. İshak Paşa ve Çolak Abdi Paşa tarafından 1685 yılında yapıldı. Birtakım ilavelerden sonra 1784'te son şekli verildi. Külliye halinde inşa edilen İshakpaşa Sarayı, Topkapı Sarayı'ndan sonra Doğu Anadolu’nun en önemli tarihi eserleri arasında sayılıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler