Kabe'nin yeni hali

Kabe'nin yeni hali

Suudi Arabistan Kutsal Mekanlar (Haremeyn Eş-Şerifeyn) İdaresi Kabe'nin genişletilme projesini anlatan görüntüler yayınladı. İşte Kabe'nin yeni hali.

Kabe'yi ziyaret edenlerin sayısı gün geçtikçe artarken, Suudi Arabistan hükümeti, büyük bir kalabalığın beklendiği Hac organizasyonunda yaşanacak olan izdiham ve zorlukların önüne geçmek adına başlattığı Mescid-i Haram'ı genişletme projesinin görüntülerini yayınladı.

İdeail sütun sayısına ulaşmak adına ilk olarak tavaf edilen kısımların en üst katında bulunan sütunların yüzde 30'u kaldırılacak. Birinci kattan bulunan sütunların ise tamı tamına yüzde 75'i kaldırılacak. Böylece Kabe'deki sütunların yüzde kırk dördü kaldırılarak Müslümanların rahat ve hızlı bir şekilde tavaf yapmaları sağlanmak isteniyor.

Abdurrahman KOÇ'un Haber 7'de yer alan haberine göre; Kabe genişletme projesi 3 aşamadan oluşurken ilk aşamada büyük ilerleme kaydedildi. Buna göre genişliği 20 metre olan Harem'in en üst katının eni 50 metreye çıkartılacak. Bununla birlikte özellikle hac döneminde Harem'in en üst katında tavaf yapan hacıların karşılaştığı büyük zorlukların giderilmesi amaçlanıyor.

Projenin devamında eski Harem'i yeni yapılara bağlayacak olan köprülerin yapılması geliyor. Ayrıca birinci kattan çıkış kapısına doğru ilerleyen hacıların karşılaştığı biçimsiz tümsekler kaldırılarak düz bir zemin hazırlanacak.

OSMANLI REVAKLARI KORUNUP GERİ İNŞA EDİLECEK

Projede Kabe yapılarının büyük bir bölümü yıkılırken tarihi değere sahip olan revaklar ve onlara ait tuğlalar, molozlar son teknoloji kullanılarak numaralandırma sistemiyle koruma altına alınacak.

Projenin tamamlanmasının ardından tarihi mimarlar tekrar yerine bina edilecek.

Üç yıl sürecek olan 3 aşamalı bu proje geçtiğim ay başlamıştı. Projenin birinci kısmında tavaf alanının üçte biri kaldırıldı. Tavaf alanının kaldırılmasıyla birlikte sadece Kabe'nin hemen yanında tavaf yapılabiliyor. Bu aşamayla birlikte saatte 48 bin kişinin tavaf ettiği Kabe'de şuan bu sayı 22 bine inmiş durumda.

TAVAF HALKASI

Tavaf eden kişi sayısındaki bu muazzam azalışın az da olsa önüne geçmek için Kabe'nin etrafına geçici bir halka inşa ediliyor. Bununla birlikte az da olsa tavaf eden kişi sayısı 35 bine yakın olacak. Tavaf edenlere kolaylık sağlayacak bu halkanın yüksekliği ise 12 metre. İlerleyen zamanlarda ise halkaya bir kat daha eklenerek tavaf alanı genişletilecek.
Tavaf halkasından ikinci kata 3 adet köprü bağlanarak yaşlı, engelli ve zorluk çeken vatandaşların rahatlıkla tavaf edebilmesi amaçlanıyor.

Yıkılmış olan birinci bölümü Hac mevsimine yetiştirmek isteyen projenin birinci aşamasının sonlarına doğru yıkılan birinci kısım te katın yıkılan kısmı tekrar inşa edilmiş olacak.

Hac mevsiminin tamamlanmasıyla birlikte projenin ikinci aşamasına geçilecek. İlk olarak çatı katının ikinci bölümü yıkılacak. Burada tekrar bir aksama olurken tavaf edenler tavaf halkasına yönlendirilecek.

2015 yılında projenin bitmesiyle birlikte Harem'İn çatı katının genişletilmesi sonlanacak . Tavaf halkası ve geçici çitler kaldırılmış olacak. Saatte 48 bin kişinin tavaf ettiği Kabe'de böylece bir saatte tavaf eden kişi sayısı 105 bini bulacak.

 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.