Kuran`da Emir ve Yasaklar` Kitabı Çıktı

Kuran`da Emir ve Yasaklar` Kitabı Çıktı

Kuran`daki emir ve nehiyleri ele alan Tahirhan Osal`a ait 3 ciltlik "Alfabetik sıraya göre Kuran`ı Kerim`de emir ve nehiyler" kitabı çıktı. Kitabında, Kuran`da mü`minlerin uyması gereken emir ve nehiyleri ayrıntılı bir şekilde irdeleyen Osal, İLKHA`nın so

ŞIRNAK - Şırnak`ın yerel gazetelerinde ve internet sitlerinde köşe yazarlığı yapan Tahirhan Osal`ın, 3 cilt olarak hazırladığı "Kur`an-ı Kerim`de Emir ve Nehiy" kitabı çıktı. Uzun soluklu çalışmalarını bir kaynak kitap şeklinde neşreden Tahirhan Osal, konularını alfabetik sıraya göre ele aldığı bu çalışmasını genç nesillere bir başvuru kitabı olarak sundu. Osal`ın cezaevinde geçirdiği yıllarda üzerinde çalışmaya başladığı bu eser, "Kuran`da mü`minlerin uyması gereken emir ve nehiyleri" ayrıntılı bir şekilde irdeliyor.
 
Yazdığı bu eserle dini yaşantımıza bir ışık tutamaya çalışan Tahirhan Osal, İlke Haber Ajansı`nın sorularını yanıtladı.
 
- Hocam, bir kitap çalışmanızı duymuştuk, hayırlısıyla baskısını gerçekleştirdiniz. Kitabınız hakkında konuşmadan evvel kendinizden biraz bahseder misiniz?
Allah`a şükür kitabımın baskısını tamamladık, ben 1976 yılında Şırnak`ta dünyaya geldim, ilkokulu Şırnak`ta, ortaokulu Cizre`de, Lise`yi de yine Şırnak`ta tamamladım. Özel Seydalardan 4 sene tefsir, hadis, siyer derslerini okudum. Üniversiteyi kazandığım halde maddi imkânsızlıklardan dolayı okuyamadım. 2 sene Cizre belediyesinde çalışıp 2000`den 2001 Haziranına kadar cezaevinde kaldım. 2002 Aralık ayında askere gittim, 2004`te terhisimi aldıktan sonra 2 sene bilişim firmasında muhasebecilik görevinde bulundum. 2006`dan beri Cizre`de bir sivil toplum kuruluşunun kurucusu oldum. Evli 4 çocuk babasıyım.
 
- Kitabınız hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Tabi ki öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim. Kitap aşkım lise yıllarında başladı o dönemde harçlığımı götürüp kitapevinden kitap alıyordum, sigara, kahve vb. gibi alışkanlıklara vereceğim harçlığımı kitaplara yatırıyordum. Haftada 2-3 kitap okuyordum. Kitap yazma merakım ise cezaevinde başladı, önceleri hobi olarak başlayan kitap sevdası artık beni tatmin etmiyordu. Cezaevinde birlikte kaldığımız koğuş arkadaşlarım biliyor. 12 ajanda doldurdum, belki yazı yazmakla kendimi avutuyordum. 2008 yılında birikimlerimi temize geçirip kitabımı düzenlemeye çalıştım. 3 ciltlik 200`er sayfalık kitabı fotokopi şeklinde çıkarıp İstanbul`da bir yayınevine gönderdim, bir ay sonra bana kitabın güzel ama yetersiz olduğunu zenginleştirilmesi gerekiyor, denildi. Uyarıyı dikkatte aldım. Baştanbaşa gözden geçirdim eksikliklerini gördüm, konu zenginliği, nüzul sebepleri, gibi konuları titizlikle kitabıma ekledim. Elhamdülillah şuan 3 ciltlik 720`şer sayfalık kaynak olabilecek bir eser meydana geldi. Rabbime sonsuz şükürler olsun.
 
- Hocam, kitabınıza neden emir ve nehiyler adını verdiniz?
Şüphe yok ki, Kuran`ın ana hedefi, sağlam inanca, doğru bilgiye, ahlaki değer, yükümlülük ve sorumluluğa dayanan bir toplum düzeni vücuda getirmektir. Kuran`ın getirdiği din, bütün özellikleriyle tam bir toplum dinidir. Din aynı zamanda, bir toplum içinde ve bir toplum ile yaşanır. Toplum hayatı olmayınca Kuran`ın öngördüğü pek çok değer, mesela cömertlik, yiğitlik hatta merhamet ve sevgi gerçekleşme imkanı bulamaz. Bu değerlerin olabilmesi için de "Emir ve Nehiy" kavramının uygulanması gerekir, işte bundan yola çıkarak yazacağım kitabımın adını "Emir ve Nehiy "koydum.
 
- Hocam alfabetik olarak düzenlemeniz sahasında bir ilk mi?
Kuran`daki Emir ve Nehiylerin alfabetik sıraya göre almamızın temelinde kitabın kaynak olabileceği düşüncesi yatmaktadır. Bu bağlamda akademik çalışmalar yapan hocalarımızın ve öğrencilerimizin daha çabuk ve hızlı bir şekilde bilgiye ulaşmasını bunu yaparken çok kitaptan araştıracağına, mümkün mertebe bir kitaptan temin etmesini sağlamaktır.
 
- Hocam kitabınızın tasnifinde hangi yolu izlediniz bu konuda bizi bilgilendirir misiniz?
Kitap öncelikle 1.cildinde Adak`la başlayıp, 3 cildinde Zulüm kelimesiyle bitmektedir. Tasnif ederken önce ayetin Arapçası, meali, varsa nüzul sebebi ve tefsiri şeklinde bir tasnife tabi tuttum.
 
- Hocam, okuyuculardan beklentiniz var mı?
Evet, okuyucularım bilsin ki eleştiriye açığım, önerilerine ihtiyacım var, biliyorum ki, eleştiri çalışmayı, öneriler ise başarıyı pekiştiriyor. Eleştiri ve önerileri [email protected]`da bekliyorum.
 
- Hocam, son olarak kitapların temini için belli bir adres var mı, bir okuyucu nasıl temin edebilir
Diyarbakır`dan 0532 346 7620, Cizre`den 532 578 0905-541 404 7962, Silopi`den 537 260 7373 numaralı telefonlardan temin edebilirler. Çalışma bizden tevfik ve hidayet şanı yüce olan Allah`tandır. (Muhammed Müldür - İLKHA)





 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.