Zülküf RÜZGAR

Zülküf RÜZGAR

Mısır seçimleri

Mısır halkı, sandık başında. Mübarek`in devrilmesinden 15 ay sonra gelen ve iki gün sürecek seçimlerde 50 milyon civarında seçmenin oy kullanacağı bildiriliyor. Mısır seçimleri, bu ülke için tarihi bir öneme sahip olduğu gibi; Arap Dünyası, İslam Alemi ve Ortadoğu’daki bölgesel denklemler açısından da çok önemlidir. Arap Dünyasının lideri konumundaki Mısır’ın, seçimlerden sonra uluslararası ölçekte, özellikle de israil ile ilişkilerde çizeceği yol haritası, diğer ülkelerin tavır ve politikalarına da etki edebilecek güçtedir. Bölgede var olan bütün kriz ve denklemler değerlendirilirken, 85 milyonluk nüfusa sahip Mısır, her zaman mutlak hesaba katılmıştır. Seçim sonuçları, özellikle Filistin meselesi için büyük bir öneme sahiptir. Amerika’nın bölgesel politikaları ve ABD’nin İran politikası, bu seçim neticesinde başa gelecek olan cumhurbaşkanı ve oluşturacağı kadronun tercihinden etkilenecektir. Mısır iç politikası cephesinde ise, ya gerçekleştirilen devrim gerçek mecrasına oturur veya kazanılan mevzilerin fazlaca bir önemi kalmaz.

Öte taraftan toplumsal dönüşüm açısından, Mısır devrimi ve seçimleri büyük bir tecrübe mesabesindedir. Toplusal değişim ve dönüşüm noktasında, seçimlerle toplumda, İslami istikamette bir dönüşümün ne ölçüde gerçekleştirilebileceği yolunda büyük bir tecrübedir. Seçimlerin; sosyal, siyasal ve düşünsel planda, Müslümanların beklentilerini ne denli karşılayabileceğini hep beraber göreceğiz. Seçimleri izlemek için, çeşitli ülkelerden heyetler ve sivil toplum kuruluşları, Mısır’a gitmiş bulunmaktadır. 50 milyondan fazla seçmenin bulunduğu ülkede 12 aday yarışıyor. Müslüman Kardeşler hareketinin adayı Muhammed Mursi, bağımsız aday Abdul Munim Ebul Futuh ve Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor. Anketler, Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa ve Abdülmünim Ebulfutuh’un önde gittiğini gösteriyor.

Ama kannatimizce seçim yarışı; Abdülmünim Ebulfutuh ve İhvan adayı Muhammed Mursi arasında geçecektir. Birinci turda, İslami kesimin oyları bölündüğü için, cumhurbaşkanının seçilmesi için gereken %50 oranına ulaşmak zor görünüyor. İkinci turda ise, tüm ihtimaller değerlendirildiğinde, eğer bir sürpriz olmazsa,  toplumun birçok kesiminin farklı saiklerle destek verdiği ve Yüksek Askeri Konseyin de kabulleneceği düşünülen Abdülmünim Ebulfutuh’un cumhurbaşkanlığı neredeyse kesin gibi görünüyor. İki gün sürecek seçimlerde, bir adayın tek başına, yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda; en fazla oyu alan iki aday, üç hafta sonra yeniden karşı karşıya gelecek.

Mısır için olduğu kadar, Ortadoğu ve Arap dünyası açısından da tarihi olarak adlandırılan seçimleri kazanan lideri; ekonomiden siyasete, diplomasiden anayasa çalışmalarına kadar pek çok problem bekliyor. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasından sonra, iktidarı elinde tutan Yüksek Askeri Konsey’in tüm yetkilerini yeni cumhurbaşkanına devretmesi bekleniyor. Nitekim Yüksek Askeri Konseyden gelen açıklamalar da bu yöndedir. Seçim sonuçları ne olursa olsun, sonuçlarına saygı duyulacağı ve iktidarın teslim edileceği açıklanmaktadır. Toplumun farklı kesimlerinden farklı beklentilerin olduğu seçimlerin, temelde iki eksen etrafında döndüğünü söylemek yanlış olmaz: Eski rejim kalıntıları ile yenilikçiler ve İslami kesim ile laikler…

Bu seçimin en önemli tarafı; Mısır halkının devrimden sonra toplumsal değişim ve dönüşüm noktasında rotasını hangi tarafa çevireceğine dair iradesini göstermesidir. Daha önceki seçimlerde görüldüğü kadarıyla, Mısır halkı İslami bir çizgiden yana tavır alacaktır. Eğer daha evvelki yapılan halk meclisi seçimlerinden bu yana toplumsal tercihlerde köklü bir kırılma olmamışsa, paralel bir tablonun ortaya çıkması bekleniyor. Hatta bu seçimi, İslami kesimi temsil eden adaylar arasında geçecek olan bir seçim olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Kamuoyu yoklamaları, birbirinden çok farklı neticeleri gösterse de hasıl olan genel kanı bu yönde. Yurt dışında yapılan seçimlerde Mısırlılar, tercihlerini Hürriyet ve Adalet Partisi lideri Muhammed Mursi’den yana kullandı. Uzmanlar, Mübarek yanlısı olmakla eleştirilen eski başbakan Ahmet Şefik’in seçimi kazanması halinde Mısır sokaklarının yeniden karışabileceğini söylüyor.

Seçilecek lider kim olursa olsun, kendisini devasa ekonomik, sosyal ve siyasal problemler beklemektedir. Ekonomi dibe vurmuş durumda.  Anayasa çalışmalarının nasıl yürütüleceği büyük bir soru işareti. En büyük sıkıntı, ordunun yetki ve pozisyonudur. Ayrıca İslam’ın, anayasada ve kanunlarda nasıl ve ne ölçüde ifadesini bulacağı ve bunun farklı kesimlerce nasıl karşılanacağı merak edilen en önemli hususlardan biri.

Doğruhaber Gazetesi

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.