Rahmet peygamberi Belçika'da coşkuyla anıldı

Rahmet peygamberi Belçika'da coşkuyla anıldı

Belçika'da faaliyet yürüten El-Gazali Cemiyeti'nin Avrupa Peygamber Sevdalıları ile birlikte düzenlediği Kutlu Doğum etkinliği, Avrupa genelinden Kürdüyle, Türküyle, Zazasıyla, Lazıyla, Arabıyla, Farsıyla, siyahıyla ve beyazıyla 5 binin üzerinde insanın k

BELÇİKA - Dünya Kur'an-ı Kerim okuma birincisi Cevat Kaloshi'nin Kur'an tilaveti ile başlayan etkinliğe Avrupa kıtasından büyük ilgi vardı. Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, Avusturya ve İsviçre'de yaşayan Müslümanlar Pazar günü (31 Mart) saat 15.00'da başlayan programa yoğun ilgi gösterdi. Binlerce gülün dağıtıldığı programın açılış konuşmasını El Gazali Cemiyeti adına Fatih Demirtaş yaptı. Demirtaş, tüm katılımcıları selamladıktan sonra, ırk, kültür, mezhep ve meşrep ayrımı gözetmeksizin burada bir araya toplanan insanların Peygamberin işaret ettiği İslam kardeşliğini yansıtan tabloyu oluşturduğunu belirtti.
 

Demirtaş, "Bizler Peygamberi anmak anlamak ve onun güzel ahlakını kendimize örnek almak amacıyla burada bir arada toplanmış bulunmaktayız." şeklinde konuşarak aslında programın düzenlenmesindeki gaye ve amaçlarının ne olduğunu ortaya koydu.
 

Peygamberin örnekliği ile yaşamımız şekillenmeli
Demirtaş, "Ya Resulallah ümmetin olarak ancak seninle diri kalacağımızı, seninle Mekke'yi ve Medine'yi yaşayacağımızı biliyoruz. Bu gün Mazlum ve Mustazaf düşürülmüş olan bizler doğudan batıya, kuzeyden güneye seni anlatmaya senin pratiğe döktüğün hayat düsturlarıyla İslam'ı yaşamaya gayret ediyoruz" dedi.

 

Demirtaş son olarak, "Bu topluluk bu gün; Resulallah'ın önderliğinde Rehberliğinde yeniden huzurlu ve mutlu, tüm insanlığı birbirleriyle barışık bir şekilde zulmün istibdatın ve kötülüklerin olmadığı bir dünya yaşamını arzulamaktadır" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

Demirtaş'ın konuşmasının ardından Vahdet, Vuslat ve Susa İlahi Grupları sahne alarak, Peygamber Efendimiz üzerine besteledikleri eserleri seslendirdiler. Programda Avrupa'nın birbirinden farklı şehirlerden katılan çocuk ilahi grupları da sahne aldı. İsviçre'nin Basel şehrinden gelen Müjde Erkek Çocuk İlahi Grubu, Almanya'nın Darmstadt şehrinden gelen Botan Minik Kız İlahi Grubu ile Antwerpen İmam Gazali kız ve erkek çocukları ilahi grupları programın akışı içerisinde birbirinden güzel ilahilerini seslendirdiler.

 

3 Ayrı dilde mevlit
Kainatın Efendisi'nin anıldığı Programda, Efendimiz Hz. Muhammed üzerine 3 ayrı dilde yazılan Mevlitler okundu. Mücahit Kılıç Türkçe, Edip Aksu Kürtçe ve Veysel Tartık'ın Zazaca Mevlid-i Şerif okuması sonrası programa misafir konuşmacı olarak katılan Avrupa Vahdet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayetullah Ramazani, ayet ve hadisler ışığında gerçekleştirdiği sohbetinde, İslam'ın bir hayat nizamı olduğunu ve bunun da ancak yaşanılarak gerçekleşebileceğini vurguladı.

 

Peygamber yaşayan Kuran'dı
Avrupa'da yaşayan Müslümanların İslam'ın Avrupa'daki temsilcileri olduğunu ve buradaki Müslümanların Kuran'ın emir ve yasaklarına özellikle dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Ramazani, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanların Kur'an-ı Kerim'de, "İyilik üzerine yardımlaşın" ayeti gereğince iyilik noktasında insanlarla yardımlaşmak gerektiğine vurgu yaptı. Konuşmasının devamında Ramazani, Kuran'ı yaşayan bir insanın aile hayatının da İslami ölçülere göre olması gerektiğini söyledi. Peygamberin yaşayan Kur'an olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Ramazani, "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e itaat etmek, O'nun buyruklarıyla amel etmek, tüm Müslümanlar için bir gerekliliktir. Tüm insanlık şunu unutmamalıdır ki, Peygamberimiz Hz. Muhammed; sevgi, rahmet ve adalet peygamberidir" şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin yanı sıra yabancı konsolosluk yetkililerinin de katıldığı programa Endonezya Alimler Birliği Başkanı ve bir çok İslam Alimi iştirak ettiği etkinlikte, Tevhid Tiyatro ekibinin Efendimiz (as)'ın Bizans İmparatoru Heraklius'a gönderdiği tebliğ mesajını sahnelendirdiği gösteriyi özellikle çocukların büyük bir ilgiyle izlemeleri gözlerden kaçmadı.

 

"Gerçek İslam'ı yaşamak mecburiyetindeyiz"
Tiyatro gösterisinin ardından sahneye davet edilen Brüksel İmam Rıza Camii İmamı Lübnanlı Alim Şeyh Ali Ebu Raya, İslam ümmetinin birliğine vurgu yaptıktan sonra konuşmasında, Müslümanların bir gemide beraber yaşayan insanlar olduğunu belirtti. Ebu Raya, sohbetinin devam eden bölümünde, "Bu gün İslam adına bazı insanların maalesef İslam'ı kötüleyici davranışlarda bulunduğunu ve başkalarının da bunu İslam'ın kendisine mal ettiklerini görmekteyiz. Müslümanları Camide Kur'an okurken öldürenler bunu İslam adına yaptıklarını iddia ediyorlar. Şüphesiz ki İslam bundan uzaktır. Bu gün bizler Müslümanlar olarak gerçek İslam'ı anlamaya ve yaşamaya mecburuz. Maalesef Müslümanların çoğu Hz. Muhammed'i (s.a.s) sadece ismen biliyor. Halbuki Müslümanların, Peygamberlerini sadece isim olarak değil misyon ve ahlak olarak da tanımaları ve onun gerçek şahsiyetini öğrenerek örnek almaları gerekiyor" ifadelerinde bulundu. Lübnan'dan buraya selam ve dua getirdiğini aktaran Ebu Raya, orada yaşayan Müslümanların, Allah'ın Peygamber Sevdalılarına muzafferiyetler ihsan etmesi için dua ettiğini söyledi.

Ümmetin vahdetine vesile olalım
Ebu Raya'nın sohbetinin ardından salonda yükselen salavat ve tekbirler eşliğinde mikrofonu alan Molla Yahya Yılmaz, Allah'a hamd ve Peygambere salat ile başladığı konuşmasına, İslam ümmetinin vahdet ve birliğinin önemine binaen herkes tarafından dikkatle dinlenilen kısa bir sohbet gerçekleştirdi.
Düzenlenen bu programın, dağılmış olan ve bu gün zor günler yaşayan İslam ümmetinin vahdetine ve birliğine zemin hazırlaması için Allah'a (cc) niyazda bulunduklarını söyleyen Yılmaz, "Uzak yakın demeden binlerce kilometre öteden gelerek uzun bir müddet sabırla aşkla burada beklediğinizden dolayı Allah ecrinizi zayi etmeyecektir" dedi.

 

İnsanlığın kurtuluş reçetesi Hz. Muhammed
Hz. Muhammed'in sünneti seniyyesi bizler ve tüm insanlık için yegane kurtuluş reçetesidir diyen Yılmaz, "Bu gün bütün İslam coğrafyasında ırki ve mezhepsel bir takım problemler yaşanmaktadır. Bütün sömürgeci güçlerin amacı Müslümanları Peygamberin sünnetinden uzaklaştırmaktır. Bizler gayretlerimizle çalışmalarımızla Peygamberin sünnetine sarılarak dağılmış olan bu ümmetin vahdetini sağlamak için birbirimize söz verdik ve bu sözümüzden dönmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Yılmaz, "Bizler için, alemlere rahmet olarak gönderilen barış ve sevgi peygamberinin hayatında örnekler vardır. Hastalanmış bütün ruhların ve kokuşmuş bütün düşüncelerin tek kurtuluş reçetesi, Hz. Muhammed'in 1400 yıl önce insanlık için açmış olduğu o kutlu medeniyetin imar ettiği değerlerde olduğunu bilmenizi isterim" dedi.

 

Siyasi tavrılar İslami olmalı
Allah'ın, peygamberini ve onun kuşanmış olduğu davayı tüm davaların üzerine çıkaracağını belirten Yılmaz son olarak, "Yeis'e ve umutsuzluğa payda yoktur bizim mektebimizde. Yenilgi ve korku yoktur bizim mektebimizde. Eğer bizler Rahmet cemaatinin bizden istediği şekilde insani ve siyasi tavrımızı sergileyebilirsek o vakit Allah şahidimiz olsun dünya nurla tanışacaktır" ifadelerinde bulundu.

 

Molla Abdulkadir Aydın'ın Vahdet Duası ile sona eren programda yapılan anonsta milyonlarca Salavat binerce Kur'an Hatmi, Yasin ve Kelime-i Tevhid'in Kutlu Doğum münasebeti ile günler öncesinden başlayan kampanya ile okunduğu duyuruldu. (Zafer Korkut, Abdurrahman Ekinci, Ali Aslan Işık)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.